Basisdeeg

Stap voor stap een deeg maken....

Basisdeeg
15

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Stap 1

  • Maal het graan op de fijnste stand.

  • Zeef het meel indien je er bloem wil van maken of gebruik het meel integraal.

  • Stort de bloem of het meel op een proper werkblad.

  • Maak een kuiltje in het midden.

Stap 2

  • Verbrokkel de gist in het midden van het kuiltje.

Stap 3

  • Strooi het zout op de rand van het kuiltje. Let er op dat er geen zout rechtstreeks in contact komt met de gist.

Stap 4

  • Giet in het midden van het kuiltje het water. Let erop dat er geen water ontsnapt!

Stap 5

  • Door het roeren met de vingers los je de gist op in het water.

Stap 6

  • Indien je een receptuur maakt met zuurdesem dan kan je deze nu toevoegen.

Stap 7

  • Neem nu telkens een beetje bloem van de randen en meng dit onder het water, gist en zuurdesem mengsel.
  • Krab regelmatig de bloem naar het midden zodat alles goed gemengd kan worden.

Stap 8

  • Eenmaal alle bloem verdwenen is kan het kneden beginnen.
  • Voor een gewoon brood is het nodig om een 6-8 minuten te kneden.
  • Duw telkens met de handpalm in het deeg en duw je hand weg. Breng het deeg terug samen, geef het een kwartslag en herhaal .
  • Dit is een intensief werkje maar het gevoel is fantastisch!

Stap 9

  • Vorm na het kneden het deeg tot een bol.

Stap 10

  • Leg er een licht bevochtigde handdoek over en laat rusten.
  • De kneding is voorbij.

Stap 11

  • Na het rusten druk je met beide handen het deegstuk plat en plooi je het in vier.
  • Geef het deeg een kwartslag en herhaal .
  • Indien nodig kan je nu opnieuw het deeg laten rusten.

Stap 12

  • Verdere stappen zijn afhankelijk van het brood dat je maakt, bekijk hiervoor onze broodrecepten.

Veel plezier!