Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Stap 1
- Maal het graan op de fijnste stand.
- Zeef het meel indien je er bloem wil van maken of gebruik het meel integraal.
- Stort de bloem of het meel op een proper werkblad.
- Maak een kuiltje in het midden.
Stap 2
- Verbrokkel de gist in het midden van het kuiltje.
Stap 3
- Strooi het zout op de rand van het kuiltje. Let er op dat er geen zout rechtstreeks in contact komt met de gist.
Stap 4
- Giet in het midden van het kuiltje het water. Let erop dat er geen water ontsnapt!
Stap 5
- Door het roeren met de vingers los je de gist op in het water.
Stap 6
- Indien je een receptuur maakt met zuurdesem dan kan je deze nu toevoegen.
Stap 7
- Neem nu telkens een beetje bloem van de randen en meng dit onder het water, gist en zuurdesem mengsel.
- Krab regelmatig de bloem naar het midden zodat alles goed gemengd kan worden.
Stap 8
- Eenmaal alle bloem verdwenen is kan het kneden beginnen.
- Voor een gewoon brood is het nodig om een 6-8 minuten te kneden.
- Duw telkens met de handpalm in het deeg en duw je hand weg. Breng het deeg terug samen, geef het een kwartslag en herhaal .
- Dit is een intensief werkje maar het gevoel is fantastisch!
Stap 9
- Vorm na het kneden het deeg tot een bol.
Stap 10
- Leg er een licht bevochtigde handdoek over en laat rusten.
- De kneding is voorbij.
Stap 11
- Na het rusten druk je met beide handen het deegstuk plat en plooi je het in vier.
- Geef het deeg een kwartslag en herhaal .
- Indien nodig kan je nu opnieuw het deeg laten rusten.
Stap 12
- Verdere stappen zijn afhankelijk van het brood dat je maakt, bekijk hiervoor onze broodrecepten.
Veel plezier!